Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Destek Grubu (SOBAG) tarafından 24 Ekim 2013 Perşembe günü Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde (AKÜ) bilgilendirme etkinliği gerçekleştirildi.
AKÜ Ahmet Necdet Sezer Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen etkinliğe AKÜ bünyesinde sosyal bilimler alanında araştırmalarını sürdüren öğretim elamanları katıldı.
Etkinlikte ilk konuşmayı SOBAG Uzmanı Semih Bilgiç yaptı. Sosyal ve beşeri bilimler alanında hazırlanabilecek projelerin türleri ve içerikleri hakkında sunum yapan SOBAG Uzmanı Bilgiç, “Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Destek Grubu olarak çok yeni bir grubuz. Bu nedenle de böyle bir tanıtım ihtiyacının çok gerekli olduğunu düşündük. TÜBİTAK’ın 50 yıllık bir geçmişi var. İsminden dolayı daha çok Fen Bilimleri ve Mühendislik alanlarını çağrıştırsa da Sosyal ve Beşeri Bilimler alanlarında da proje başvuralı alıyoruz ve desteklerimiz sürüyor. Eğitim ve İktisat alanı en çok başvuru aldığımız alanlar. 2004 yılında SOBAG grubu olarak daha az başvuru alıyorduk. Ancak 2005 yılından itibaren diğer gruplar ile eşit seviyeye ulaştık. 2005’ten beri 33 alanda yaklaşık olarak bin 200 adet projeye destek vermiş bulunmaktayız. En çok da eğitim alanındaki proje başvuruları destekleniyor. Dönemsel başvuru programlar, sürekli başvuru programları ve çağrılı başvuru programlarımız bulunmakta. Bunlardan sizlere uygun olan programlarda başvurularınızı kabul ediyoruz” şeklinde konuştu. Ayrıca yapılan sunumda Ulusal Destek Projesi (1001), Kariyer Projesi (3501), Hızlı Destek Projesi (1002) gibi projeler hakkında da gerekli bilgiler verildi.
Başvuruların dağılımı hakkında bilgiler veren SOBAG Danışma Kurulu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Demir ise, “Mesela Edebiyat Bölümü üniversitelerimizin çoğunluğunda bulunan bir bölüm. Bu yüzden proje başvurusunun da fazla olması gerekir. Ancak bir Sosyoloji Bölümü ile kıyaslandığı zaman Edebiyat Bölümünden gelen başvuruların daha düşük olduğu görülüyor. Sosyoloji Bölümünden gelen başvuru oranı %12 iken, Dil ve Edebiyat Bölümünden gelen başvuru oranı %4 civarında. Amacımız sosyal alanlarda desteklenen proje sayısını arttırmak. Bunun için çeşitli üniversitelerde eğitimler vermekteyiz. Sosyal bilimler alanında da TUBİTAK’a başvuru yapılabildiğini bir şekilde duyurmak gerekir. Bu duyurulabilirse devamı mutlaka gelecektir. Proje konularında yetkili arkadaşlar çok yardımcı oluyorlar. Projelerinizle uluslararası yayın yapma imkânı da bulunmakta. Yine genç araştırmacıları desteklemeye dönük imkânlarımız da var” diye konuştu. Etkinlik, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.